Byg ny ridehal: 4 ting, der sikrer kvalitet og brugbarhed

At opføre en ny ridehal er et stort og omfattende projekt, som kræver mange ressourcer og fagligheder. At bygge en ny ridehal er nemlig ikke bare lige noget, man gør over en weekend; planlægningen tager lang tid, og selve byggefasen indeholder også mange facetter.

Her på siden giver vi dig en liste over 4 ting, du skal være særligt opmærksom på, når du bygger en ny ridehal på rideskolen, derhjemme eller andre steder.

Hvor skal ridehallen være?

Når du skal have opført en ny ridehal, så er det første spørgsmål, der naturligt trænger sig på:
Hvor skal ridehallen være?

Der er flere faktorer, der spiller ind på hvor du i sidste ende vælger at placere den nye ridehal. For det første er der tilgængeligheden. Ridehallen skal nemlig gerne være umiddelbart tilgængelig for ryttere og heste, så de nemt kan trækkes fra staldene og over i ridehallen. Der skal også gerne være godt med plads omkring ridehallen – særligt ved indgangene. Sørg for, at flere heste kan komme ind og ud på samme tid, og i tilfælde af kø til ridehallen skal der også være plads til det.

Ridehallen skal også gerne stå et sted, hvor der er adgang til det helt grundlæggende – her tænker vi fx et kloaksystem, strøm og vand. Særligt i Danmark, hvor vi til tider oplever kraftigt nedbør, er det vigtigt, at ridehallen står et sted, hvor der er dræn, der leder til kloaksystemer.

Størrelsen på ridehallen

Størrelsen på ridehallen er en anden faktor, du også skal tage med i overvejelserne. Stil dig selv spørgsmålet: Hvad skal ridehallen bruges til? Er det blot til almindelig træning af heste og ryttere – eller skal den også bruges til stævner? Og hvilke krav sætter behovene til ridehallens størrelse?

Ridehaller kommer i mange størrelser. En typisk størrelse er en aflang ridehal med mål på 20 x 40 meter – men du kan nemt få brug for mere plads. Ved at overveje størrelsen på ridehallen på forhånd sikrer du dig mod irriterende situationer, hvor ridehallen faktisk viser sig ikke at være egnet til de formål, du ellers havde i tankerne til at begynde med. Vil du gerne igang med at finde ud af mere, kan du kigge her for mere viden om priser på halbyggeri og processen med byggeriet.

Materialer og bunden

Hvad skal ridehallen bestå af?

Ja, vi lever altså ikke i Western-tiden længere, så der er efterhånden langt mellem bjælkehallerne derude. Det mest almindelige valg, når det kommer til ridehallens materialer, er at få bygget en ridehal af stål. Stålhaller er både langtidsholdbare, vedligeholdelsesfrie og stærke. De holder i al slags vejr, og tåler hård behandling – også fra hestene. 

Bunden er en anden faktor, du også skal forholde dig til. Det billigste er almindelig ridebanesand – men det er ikke det bedste, hverken for hestenes hove eller som underlag, når rytterne skal galoppere derudaf. De bedste ridehusbunde derude består af nøje udvalgte blandingsprodukter, der understøtter hestens bevægelsesapparat bedst muligt. Men prisen er også derefter, og bunden er ofte en af de store udgifter, når der skal anlægges ny ridehal. Undersøg derfor markedet, og se hvad der passer bedst til jeres behov.

Budgettet

At en ny ridehal koster penge kommer vi desværre ikke uden om. Men hvad skal du egentlig budgettere med? Og hvilke grænser sætter dit budget for den ridehal, du går og drømmer om?

En typisk pris for en ny ridehal starter ved omkring 250.000 kr., men du kan hurtigt komme op i million-klassen, alt afhængig af hvad dine behov og ønsker er. Budgettet kan hurtigt komme til at løbe fra dig.

Læg derfor først et budget, der sætter rammerne om det nye byggeprojekt.